Niedługo początek sezonu i mam nadzieje,że galaktyczne gwiazdy coś wygrają z Mourinho Pellegrini nie spisał się zbyt dobrze jeden trumf Realu(nawet liga europejska)
będę uszczęśliwiony
Niedługo początek sezonu i mam nadzieje,że galaktyczne gwiazdy coś wygrają z Mourinho
w tym sezonie Mourinho będzie poznawał zawodników, musi znaleźć optymalne ustawienie zawodników, każdy musi czuć się na boisku swobodnie.
Mam nadzieję, że pod wodzą Portugalczyka ożyje Kaka, w poprzednim sezonie był cieniem tego zawodnika sprzed 3 lat. W sumie, miał kontuzję przez długi okres, zaaklimatyzowanie itd. teraz może być tylko lepiej. Jeśli Kaka będzie grał tak jak kiedyś to ja jestem spokojny o Real
Khedira przeszedł testy medyczne.Nowy nabytek królewskich Sami Khedira przeszedł testy medyczne w klinice Sanitas La Moraleja.piłkarz stawił się w Madrycie o 13 ze swoim agentem Jörgiem Neubauerem.
Dołączył: 21 Sie 2005 Posty: 1671 Otrzymał 8 bramek Skąd: Zegrze
Wysłany: 2010-08-01, 14:16
Zobaczymy, może to być dobry transfer, ale zachwycać się jeszcze nie ma czym. Khedirę znam tylko z występu na Mundialu w RPA i tam zrobił na mnie pozytywne wrażenie. Co prawda nie odgrywał pierwszoplanowej roli w zespole Niemiec, ale taka już dola defensywnego pomocnika. Cieszy mnie to, że sprowadzani są solidni zawodnicy, a nie gwiazdy, to moim zdaniem sprzyja dobrym wynikom, zwłaszcza gdy Mourinho znajdzie dobry język z tymi graczami.
Dołączył: 30 Lip 2008 Posty: 591 Otrzymał 15 bramek Skąd: z kątowni.
Wysłany: 2010-08-02, 04:03
To może i ja coś napiszę od siebie, pisałem już podobnie na forum realmadryt.pl, ale tam oczywiście tłum sezonowców przebił moje posty swoimi krzykami "KUPCIE MESJEGO BO SZCZELA BRAMKI!", chociaż w sumie i to ma swoje plusy, bo można się nadziać na kapitalne riposty, które strasznie sobie u ludzi cenię, krótko i porządnie w stylu "TO MOŻE JESZCZE KUR*A PELE'GO DO ATAKU? W DUECIE Z EUSEBIO?" - Czasami, ale to tylko czasami tragedia zawiera wątki komediowe.
Dla mnie najlepszym transferem, jaki mógł zrobić Real w tym roku - było zatrudnienie Jose Mourinho. Ku mojemu zdziwieniu, zrobili to! Tak, mamy najlepszego trenera na świecie! Tego brakowało już od dawna, mieliśmy dobrych... yyyy, najlepszych piłkarzy na globie, których kupowaliśmy za wielkie pieniądze, ale każdy ze szkoleniowców z miejsca był w cieniu wielkich nazwisk kupowanych piłkarzy i każdemu brakowało jaj, żeby posadzić na ławce któregokolwiek z nich, znajdującego się w słabszej formie.
Jose jest wielkim profesjonalistą, widać to po treningach, które przeprowadza i nierzadkich komplementach piłkarzy kierowanych do niego. Prowadzi swoją politykę - człowiek sukcesu. Zamiast kupować kolejnych piłkarzy, na pozycje, które są "słabiej obsadzone" on woli porozmawiać z piłkarzami, którzy obecnie nie błyszczą formą i odzyskać ich świetność, zmotywować, poprowadzić. Następna sprawa - nie ma problemu z zamknięciem kadry, ponieważ nie mamy nadmiaru zawodników kupowanych zazwyczaj ze średnich klubów, którzy są średnio potrzebni - mamy obecnie 23 zawodników, gdzie każdy ma swoje miejsce - zostaje przestrzeń dla młodych zawodników (tutaj szkoda, że nie mamy już Marcosa Alonso, który na lewej obronie spisuje się genialnie - oraz Daniela Opare, z drugiej strony) ale jest wiele innych talentów w szkółce - Alipio, Sarabia - a Mourinho lubi takich młodych, niedocenianych piłkarzy i to właśnie z nich tworzy gwiazdy na których opiera swój system.
Swoją klasę pokazał nie tylko na sesjach treningowych, ale również przy wyborze zawodników, których ściągnął do klubu. Ja osobiście z tegorocznych transferów jestem zadowolony strasznie, nie wydaliśmy jak to w tradycji 500 milionów na transfery, tylko kupiliśmy solidnych graczy, takich, którzy wystarczą na ligę Hiszpańską, która już od kilku lat nie jest najlepszą (liczą się 2 zespoły w walce o tytuł, już od 4-5, coś jak w szkockiej...) - a Mourinho ze swoją taktyką ułoży także ekipę na LM.
Kupiliśmy zawodników na lewą flankę, bo jest i Angel Di Maria, który imponował mi już w Benfice i jest Pedro Leon, z którego transferu cieszę się najbardziej - bo to właśnie taki piłkarz był nam potrzebny. Solidny grajek, zwinny, dynamiczny, z dośrodkowaniem - który nie ma pretensji, że musi zacząć mecz na ławce. Wcale mnie nie zdziwiło kiedy przeczytałem, że na treningach jest "gwiazdą" i wyróżnia się spośród reszty.
Dostaliśmy także młodego Canalesa, który już teraz jest w stanie godnie zastępować od czasu do czasu Kakę, na pozycji Trequartist'y. Przyszedł także Joselu do młodzieżówki, który za kilka lat może powalczyć o miejsce w składzie.
Ostatnim transferem jest Sami Khedira - podobnie jak RadoGol, nie będę kłamał, że znałem go wcześniej. Ale na Mundialu pokazał się z bardzo dobrej strony. Myślę, że razem z Xabim Alonso mogą stworzyć ciekawy duet i pokierować grą Galacticos w przyszłym sezonie, a także pomagać obrońcom rozbijać ataki już w środkowej strefie.
Do pełni szczęścia brakuje mi lewego obrońcy, bądź Maicona - bo jak wiemy, już od kilku lat mamy ceratę na tej flance.
Jestem ciekawy efektu pracy Mou, jak poradzi sobie z presją - i czy dopasuje zawodników do swojego stylu gry. Mimo wszystko Mourinho zawsze cenił sobie grę defensywną i mało traconych bramek - później kontraatak. Wynik 1:0 to u niego standard i wcale nie przejmuje się tym, że gra nie jest widowiskowa - są wyniki, jest poparcie. Problem w tym, że w Madrycie nie ma klasowych obrońców (chyba, że w Atletico...) Jest Pepe, który po kontuzji nie jest w najlepszej formie - Raul Albiol i Garay, którzy także nie są światową czołówką i jedyny Sergio Ramos, który należy do elity na swojej pozycji - o lewej stronie nie wspominam
Pozostaje na zakończenie najbardziej bolesny dla mnie temat. Odejście dwóch zawodników, których bardzo sobie ceniłem, szczególnie Raula.
Dla mnie to największy błąd ostatnich kilkunastu lat. Z tego co wiem, Real nie zamierza już kupować napastnika - dlatego Raul jak najbardziej był potrzebny. Na tą chwilę mamy Benzemę i Higuaina, ew. Cristiano. Znając Jose, zagra pewnie jednym napastnikiem - ale co w wypadku kontuzji jednego z nich? Będziemy grali cały czas jednym? A zawieszenia, zółte kartki?
Może i doszukuję się jakichś niepotrzebnych podtekstów, ale dla mnie odejście Raula było ciosem potwornym. Nie wyobrażam sobie oglądania go w innej koszulce, dlatego mecze Schalke będę oglądał rzadko, jeżeli nie wcale. Chociaż życzę mu jak najlepiej, żeby jeszcze dołożył wymarzone trafienia w LM. Straciliśmy coś więcej niż zawodnika... Straciliśmy duszę klubu, on był tym jedynym, który przypominał dawne czasy świetności, nie tylko Realu, ale piłki. Był zawodnikiem, który grał jeszcze "starą" piłkę, wtedy grało się inaczej. Zapamiętam go na zawsze, w białej koszulce z siódemką na plecach. Nie w niebieskiej, bo to tylko epizod na zakończenie. Ale w tej białej, właśnie w tej białej...
Ostatnio wynikło wielkie zamieszanie związane z numerami na koszulkach piłkarzy na przyszły sezon. Lubię tego typu typowanki i numerologię piłkarską, dlatego podam swoją wizję przydzielenia numerów na przyszły sezon
2. Maicon (Come on!)
7. Cristiano Ronaldo
9. Gonzalo Higuain
14. Xabi Alonso
16. Sami Khedira
17. Alvaro Arbeloa
20. Angel Di Maria
21. Sergio Canales
22. Pedro Leon
Ostatnio zmieniony przez olek11 2010-08-02, 04:08, w całości zmieniany 1 raz
dzisiaj o godzinie 21 Los Blancos zmierzą się z Bayernem Munchen na Alianz Arena czyli w Niemczech.Wyjazd do Monachium na towarzyskie spotkanie w ramach tak zwanego Pucharu Franza Beckenbauera.Real wygrał z Bawarczykami raz w 1985 oprócz tego spotkania te kluby grały ze sobą 4 razy.Liczę na Real.
Czy to wzmocnienie pokażą najbliższe 3 mecze ( z Mallorca, Osasuna, Real Sociedad ).
Wtedy będzimy wiedzieli w jakiej jest formie.
Wiadomo że jest bardzo doświadczony, więc nie może popełniać głupich błędów.
Wygrali z Bayernem 4:2 po karnych i pierwszy puchar Realu w tym sezonie to puchar Beckenbauera mecz stał na niskim poziomie po 90 minutach było 0:0 dopiero rostrzygnięcię przyszło w karnych.