FC Sheriff Tiraspol - Fenerbahce Istanbul TYP 2
Sheriff to niespodzianka tegorocznych rozgrywek pucharowych. Wprawdzie nie zakwalifikował się do Ligi Mistrzów uznając wyższość Olympiakosu, ale rundę wcześniej wyeliminował Slavię Praga dzięki czemu może teraz grać w fazie grupowej Ligi Europejskiej, w której w pierwszej kolejce zremisował niespodziewanie ze Staueą Bukareszt. W lidze Mistrz Mołdawii jest aktualnie 3 ale ma do rozegrania 3 zaległe spotkania. Fenerbahce to już jednak poziom z wyższej pólki, a do tego zespół który za wszelką cenę musi wygrać, gdyż w 1 kolejce niespodziewanie 1-2 przegrał z Twente, ale można to uznać jako wypadek przy pracy bo w wcale nie słabej lidze tureckiej na 7 kolejek odniósł 7 zwycięstw przy stosunku bramkowym 14-3.
RSC Anderlecht vs Ajax Amsterdam TYP X2
Obydwie drużyny są od początku sezonu w niezłej formie, a do tego w spotkaniach z ich udziałem pada wiele bramek. Anderlecht jak na lidera tabeli stracił, aż 7 goli w 9 meczach za to zdobył 16. Ajax w Eredivisie jest wprawdzie 3 z punktem straty do prowadzącego PSV, ale w 8 kolejkach strzelił aż 25 bramek. Po 1 kolejce Ligi Europejskiej w lepszej sytuacji jest Anderlecht, który pokonał 2-0 Dinamo Zagrzeb, Ajax zaś tylko zremisował z rumuńską Timisoarą. Zważywszy, że Ajax nie może sobie pozwolić na porażkę, a jest mocniejszy od Anderlechtu to stawiam x2 i myślę, iż będziemy świadkami conajmniej 3 bramek.
CF Valencia - SK Slavia Praga TYP 1
Przed Valencią najłatwiejsze spotkanie w grupie więc o wpadce nie może być mowy. Lille i Genoa na drużynie z Pragi zdobyły już po komplecie punktów i wydaje się, iż w tej grupie 3 drużyny będą ostro walczyć o awans do dalszej fazy. Gospodarze w sobotę w Primera Division podejmowali Barcelonę. Mecz ten miał 3 fazy. Początek należał dla Valenci, potem gra się wyrównała, a w końcówce przeważała Blaugrana po której widać było że brak jej świeżości i polotu po meczach kadry. Slavia w Lidze czeskiej nie zachwyca, a w Lidze europejskiej wręcz się kompromituje i na Mestalla uniknięcie blamażu powinno być dla niej sukcesem.
Levski Sofia - Red Bull Salzburg
W grupie G tylko Levski znacznie odstaje od rywali, natomiast pozostałe drużyny prezentują niezły poziom, ale tego że na półmetku Austryjacy będą prowadzić w grupie z kompletem punktów pokonując Lazio i Villlarreal wielu się zapewne nie spodziewało. Gospodarze w Lidze Europejskiej zaliczyli jak na razie 3 porażki i nie zdobyli żadnej bramki, a w lidze bułgarskiej są dopiero na 5 miejscu. Własny teren w tym sezonie również nie stanowi atutu dla piłkarzy z Sofii. W Austryjackiej Bundeslidze goście przewodzą zgodnie z oczekiwaniami. Stawiam na pewną dwójkę.
Odświeżając temat poruszę kwestię Fulham Londyn. Zespół z Carven Cottage jest dla mnie objawieniem Ligi Europejskiej. Najpierw skazywani na pożarcie w meczu z Juventusem Turyn ograli Starą Damę u siebie, a teraz wygrali 2:1 z VfL Wolfsburg, który bądź co bądź jest mistrzem Niemiec. Dla mnie awans Fulham do finału nie byłby zaskoczeniem. Mało tego, postawiłbym na udział Wieśniaków w finale, bo na niego zasługują. No, ale nie zawsze wygrywa ten, kto na to zasłużył.
_________________ "Niektórzy ludzie uważają, że piłka nożna jest sprawą życia lub śmierci. Jestem bardzo rozczarowany takim podejściem. Mogę zapewnić, iż jest o wiele, wiele ważniejsza." Bill Shankly
Atletico Madrid vs Fulham FC TYP 1 kurs: bet-at-home 2.05
Wydawało się iż dla Atletico będzie to fatalny sezon, a tymczasem może być całkiem udany. W lidze punktując głównie u siebie z dolnych rejonó tabeli wywindowało sie do jej środka no i skupiło sie na pucharach czego efektem jest ten finał Ligi Europejskiej oraz finał Copa del Rey. Fulham w Premiershi również znajduje sie mniej więcej w środku stawki oraz punktuje również praktycznie tylko na własnym boisku czyli neutralny teren nie stanowi tutaj atutu dla zadnej z drużyn. Wydaje mi się jednak że to Atletico ma trochę więcej atutów i potrafi zagrać naprawdę fantastyczne spotkania.
eee, wszystkie trzy polskie ekipy, które grają w eliminacjach do fazy grupowej Ligi Europejskiej przegrały swoje pierwsze mecze, cóż, nie daję szans Jagielloni i Ruchowi, którzy grają z dużo silniejszymi rywalami, ciężko będzie im odwrócić szale zwycięstwa na ich stronę, jednak Wisła jak najbardziej może wszystko zmienić, 1 mecz im nie wyszedł, zdarza się, ja na nich liczę i mam nadzieję, że w Azerbejdżanie pokażą na co ich stać
Pożyjemy zobaczymy Ja tam bardziej zainteresowany jestem, kto wygra drugą edycję ligi europejskiej Na pewno, po zmianie zasad będzie trudniej obronić to trofeum, trudniej niż Puchar UEFA, zapowiada się bardzo ciekawie, czekam na tabele grupowe, wtedy spróbuje wytypować faworytów
Ostatnio zmieniony przez Peleq 2010-07-30, 14:54, w całości zmieniany 1 raz
Lech teraz musi pokonać Dnipro Dniepropietrowsk,bo ze Spartą się nie udało więc muszą pokonać ten Ukraiński klub,by grać w LE i tak losowanie było szczęśliwie bo mogliśmy trafić na Juventus Turyn
Ostatnio zmieniony przez Dashing Rhouds 2010-08-07, 11:02, w całości zmieniany 1 raz
Dołączył: 28 Maj 2007 Posty: 1706 Otrzymał 5 bramek Skąd: Toporów
Wysłany: 2010-08-08, 13:45
Kiepsko to widzę. Lech już od wielu dni nie może w meczu strzelić więcej niż jedną bramkę, w dodatku zwycięstwa także nie przychodzą z łatwością. Tej drużynie czegoś jeszcze brakuje. Nie wiem, może Zieliński zamęczył swoich podopiecznych podczas przygotowania przedsezonowego, ale to wątpliwe. W dodatku na pierwszy mecz ligowy powinni być już w pełni formy, a jak widać po wyniku, tak nie było.
Na resztę dyskusji raczej poczekam po pierwszym meczu. Wtedy zobaczymy w jakiej dyspozycji jest Lech i czy piłkarze mają tyle ambicji i zaangażowania, aby pokonać klub z Ukrainy.
_________________ inseparably connected with football
Dołączył: 07 Cze 2009 Posty: 268 Otrzymał 6 bramek Skąd: Z całej Polski :D
Wysłany: 2010-08-12, 17:06
Jestem totalnie załamany postawą polskich klubów w pucharach europejskich. Lech był moim zdaniem drużyną, która ma predyspozycje przynajmniej do zakwalifikowania się do fazy grupowej Champions League. Niestety już kolejny rok nie będzie polskiego klubu w LM, prawdopodobnie także w Lidze Europejskiej, bo nie wierzę, że pokonają czołowy ukraiński klub.
Aby polski kluby odnosiły sukcesy na arenie międzynarodowej, przede wszystkim Lato nie powinien być prezesem PZPN. Piłkarzem był dobrym, ale na tak ważną funkcję się zupełnie nie nadaje. Potrzebny jest przełom w polskiej piłce, a do tego potrzebne są świeże osoby.
I lechici w LE,ale losowanie nie było szczęśliwe Manchester City,Juventus,Red bull Salzburg Możemy liczyć tylko na wygraną z Salzburgiem,ale wątpie w to...