Wysłany: 2008-09-24, 20:53 Bronic sie czy atakowac??
Witam mam 14 lat i aktualnie gram w klubie MKS Zantka Chorzow. W tym temacie chcialbym sie was o cos zapytac .
A wiec dzisiaj gralismy z ruchem chorzow (narazie najlepsza druzyna z calej naszej ligi) i nasze zalozenia byly takei aby sie tylko bronic i nei stracic wiecej niz 5 bramek poniewaz bylo wiadome ze duzo ich stracimy bo tworzymy zespol (z rocznikiem mlodszym) dopiero od 1 miesiaca a oni trenuja juz 8 lat
co sie jednak okazalo wygralismy z nimi 1;0 przypadkiem bo przypadkiem (bramka strzelona z lini koncowej boiska, pilka przeleciala miedzy slupkiem a bramkarzem ) alebramka.
Moim pytaniem jest czy w nastepnym meczu tez powinnismy sie caly mecz bronic i moze znowu bedzie jakas przypadkowa bramka czy raczej sprobowac swoich sil atakujac
_________________ ,,Niektórzy ludzie myślą, że futbol to sprawa życia i śmierci. Ja myślę,że to znacznie poważniejsza sprawa"
Ostatnio zmieniony przez Criss 2008-09-24, 20:54, w całości zmieniany 1 raz
"Najlępszą obroną jest atak" - jak mówi piłkarskie powiedzenie. Nasz trener sądzi, że broniąc się, nie wygra się meczu, dlatego gramy ofensywnie (taktyka 1-4-3-1-2). Póki co przynosi to należny efekt ( 7 meczy, 14 punktów, bilans bramowy 22-12) 4 zwycięstwa, 2 remisy i jedna porażka. Jesteśmy beniaminkiem w Lidze Okręgowej mimo to zajmujemy 4/16 miejsce.
Wydaje mi się, że powinniście zagrać ofensywnie, jeżeli drużyna jest doświadczona wygrają, ale jeżeli to młodzi, nieograni zawodnicy ulegną presji i popełną błędy.
Ostatnio zmieniony przez kryskow 2008-09-24, 21:03, w całości zmieniany 1 raz
Z pewnością nie można grając z mocniejszą drużyną ustawić się ofensywnie bo z reguły koniczy to się wysokom porażkom . Nie wypada też bronić sie w 11 i wybijać bez myślnie piłki bo to jest bez sensu .
Według mnie grając z mocniejszą drużyną należy szanować piłke i oddawać strzały z dystansu . Nie należy kombinować . Polecam ustawienie 1 4 2 3 1 .
_________________ ,, Dopóki piłka jest w grze wszystko jest możliwe '' - Kazimierz Górski
Dołączył: 18 Wrz 2008 Posty: 971 Otrzymał 6 bramek Skąd: Z boiska.
Wysłany: 2008-10-21, 16:48
kociu111: trochę desperacki 'futbol totalny'. Tak się gra jeśli się chce bardzo strzelić gola. I tak trzeba jeszcze umieć grać.
Tak mogą grać drużyny równe sobie.
Bo jeśli wszyscy atakują to są narażeni na szybkie kontry rywali.
A jeśli się wszyscy bronią to nie zagrozisz bramce rywala.
Z silniejszym przeciwnikiem nigdy nie możesz grać w otwarte karty! Cofnijcie się, łapcie ich na kryciu dopiero od połowy, kryjcie szczelnie, nie dawajcie okazji do strzałów, Twardo w obronie! Dwie rzeczy które musicie mieć wypracowane do perfekcji: Stałe fragmenty gry i skuteczność, musicie być skuteczni w ataku ponieważ przy takim stylu gry możecie mieć jedną, dwie sytuacje bramkowe musicie je wykorzystywać. Do tego trochę strzałów z dystansu.
Ostatnio zmieniony przez mcgregor6 2008-11-27, 20:51, w całości zmieniany 1 raz
Dołączył: 07 Cze 2009 Posty: 270 Otrzymał 6 bramek Skąd: Z całej Polski :D
Wysłany: 2010-07-27, 20:35
Zgadzam się. W meczu z lepszym przeciwnikiem trzeba postawić głównie na defensywę. Nie można ryzykować. W końcu lepiej wywieźć remis niż przegraną. Nie ma to jak wybijanie piłek na aut
Mi się wydaje , że powinniscie zagrac tak jak graliscie zawsze ,ale z pełna motywacja.Jak sam napisal graja ze soba od roku ,wiec doswiadczenie macie male icofniecie sie moze dac jeszcze gorsze skutki niz granie ofensywne