Wysłany: 2008-11-30, 21:13 Najprostrze tricki do gry na meczu
Witam. Jakoż, iż jestem bardzo początkującym "piłkarzem" chciałem się zapytać jakie zwody proponujecie robić na meczu? Najlepiej z prostym opisem. Jedyny który robię to nagły skręt przed zawodnikiem w lewo lub prawo, ew. 360 stopni. \
Możesz zastosować triki:
"Ruletka" (ciężko...ale jak załapiesz to potem letko idzie ) http://pl.youtube.com/watch?v=7W1RBm-mRsw wiem że takie śmieszne, ale chciałem ci pokazać dokładnie trika
"Scyzoryk" Skuteczne, możesz potem kombinować czy robic to szybko czy wolna i balansować ciałem. Przekładasz nogi nad piłką,
Możesz także kopnąć z jednej strony zawodnika piłkę i w momencie kopnięcia biegnąć z drugiej aby odebrać piłkę, wiesz o co chodzi?
Wiesz co najlepiej żebyś sobie oglądał filmy! np. http://pl.youtube.com/wat...feature=related i potem wykorzystywał je na boisku.
P.S Zapewne jest już taki temat i bywało już wiele tego typu pytań, no ale cóż, odpowiedziałem koledze co wiedziałem
Ostatnio zmieniony przez Lesek 2008-12-01, 13:54, w całości zmieniany 1 raz
Hej ja gram dużo zwodami a czasem nawet za dużo Moim idolem jest Cristiano ronaldo 7 wiec stosuje jego zwody. Zawsze robie podstawowy zwod crisa czyli okrązanie pilki nogami tylko szybko.Ja na początku uczylem sie kiwać w miejscu czyli stawiałem piłke na trawie i robiłem zwody tak aby piłki nie udeżyc a pozniej piłka poszła w ruch
Wysłany: 2008-12-02, 19:41
kamill343 napisał/a:
toporowEdit:
Nie cytujemy ostatniego posta w całości.
Cristiano wszystko robi pod publikę jego zwody są takie średnie polecam wzorować się na Jbrahimoviciu,Ronaldo i Zidane i na Quaresme nie za dużo nie za mało ale skutecznie
zwody jakie warto przystosować to ruletka,stepoovers,przekładanke i markowanie
Cristiano Ronaldo to mój ulubiony piłkarz.Tylko czasami się za dużo kiwa kiedy lepiej drużyna wyszła by na tym jak by podał.Najlepiej pooglądaj sobie filmików ze zwodami i potem się ich ucz.Ja w ten sposób nauczyłem się wiele trików.Zobacz jakie zwody robią piłkarze a później przenoś to na boisko.
Jeśli grasz na podwórku to próbuj wszystkiego, może jest akurat taki trik który będzie ci bardzo łatwo wykonać i efektywnie. Ale jeśli grasz mecz to proponuje "bezpieczny" balans ciała, przekładanke i akcje z przyspieszaniem i zmianą kierunku biegu;]
Ja gram głownie na prawej obronie, dlatego cały czas idę bokiem. Głównie robię balans ciałem (w 100% polecam), czasem się przepycham siłowo (mimo, że mam 174 cm i 62 kg). Jeżeli chcesz jakieś bardziej urozmaicone tricki typu Ronaldo to polecam ochraniacze tylko na piszczele, bo przez te na kostkę można czuć się sztywnym Jeszcze jedna rada, jeżeli będziesz grał na boku i posiadasz w miarę dobre przyśpieszenie to kopnij piłkę z prawej strony przeciwnika, a sam przebiegnij lewą
Zauważyłem, że zakładacie cały czas ten sam temat( tylko pod innymi nazwami). Zrozumcie, że tricki i drybling jest bardzo ważny w piłce, ale takie same tricki każdy wypisuje co najmniej w 5 tematach na tym forum. Pamiętajcie, że ładniejszy dla oka od jakiegoś wymuszonego przejścia będzie ładne rozegranie piłki klepką z partnerem, no ale jak już pytacie o zwody to będę się musiał znowu powtórzyć(echh... ):
- oczywiście najlepszy jest balans ciałem, zmiana kierunku biegu z piłką i bliskie trzymanie piłki przy nodze. To podstawa dryblingu
- później sprawdzają się: przekładanka(ale tylko raz, max 2 wymachy nogą, bo później przeciwnik się w tym machaniu połapie), elastico( najlepiej robić w miejscu, w biegu możesz zgubić piłkę, po dobrym opanowaniu bardzo skuteczne) ewentualnie ruletka(przy większej ilości przeciwników do pokonania)
- później typowe tricki dla pokazu, choć dobrze wykonane mogą stanowić zagrożenie dla przeciwników( za co kibice kochają np. Ronaldinho, C. Ronaldo czy Quaresmę). Są one pokazane w niezliczonych ilościach filmików na YT. Nimi można coś zdziałać tylko po doskonałym opanowaniu i wprawie.
Dołączył: 18 Wrz 2008 Posty: 971 Otrzymał 6 bramek Skąd: Z boiska.
Wysłany: 2009-05-10, 12:31
Moim zdaniem najlepiej jest kiwnąć jednego max 2 zawodników i oddać piłkę partnerowi. A jeżeli nie ma komu jej rozegrać to cofnąć się lub ją przytrzymać aż się pokaże ktoś do gry. Dużo też rozgrywa się w głowie zawodników. Bo jeżeli wiem że zawodnik jest gorszy ode mnie to kiwam go na luzie bez większych problemów. Ale jeżeli wiem,że zawodnik jest lepszy ode mnie wtedy w głowie pojawia się sto myśli i zazwyczaj kończy się stratą. W zwodach najważniejsze jest panowanie nad piłką i zdecydowanie.
sybir12 bardzo ładnie nam tu wszystko rozpisałeś. Ja dodałbym jeszcze bardzo skuteczną metodę brania na szybkość rywala ale do tego potrzeba dobrego przyśpieszenia i szybkości.
Ja omijam w ten sposób:gdy przeciwnik na mnie biegnie wysuwam piłkę prawą stroną i obiegam rywala lewą stroną.Jak dla mnie to jest prosty zwód trzeba go tylko opanować.