FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RegulaminRegulamin RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  RangiRangi

Poprzedni temat :: Następny temat
Najprostrze tricki do gry na meczu
Autor Wiadomość
Marvious
Podawacz piłek

Wysłany: 2008-11-30, 21:13   Najprostrze tricki do gry na meczu

Witam. Jakoż, iż jestem bardzo początkującym "piłkarzem" chciałem się zapytać jakie zwody proponujecie robić na meczu? Najlepiej z prostym opisem. Jedyny który robię to nagły skręt przed zawodnikiem w lewo lub prawo, ew. 360 stopni. \

Możecie także pisać jakie wy wykonujecie.
Podaruj gola autorowi tego posta

Lesek 
Podawacz piłek

Wysłany: 2008-12-01, 13:51   

Możesz zastosować triki:
"Ruletka" (ciężko...ale jak załapiesz to potem letko idzie :) ) http://pl.youtube.com/watch?v=7W1RBm-mRsw wiem że takie śmieszne, ale chciałem ci pokazać dokładnie trika :P
"Scyzoryk" Skuteczne, możesz potem kombinować czy robic to szybko czy wolna i balansować ciałem. Przekładasz nogi nad piłką,
Możesz także kopnąć z jednej strony zawodnika piłkę i w momencie kopnięcia biegnąć z drugiej aby odebrać piłkę, wiesz o co chodzi? :)
Wiesz co najlepiej żebyś sobie oglądał filmy! np. http://pl.youtube.com/wat...feature=related i potem wykorzystywał je na boisku.

P.S Zapewne jest już taki temat i bywało już wiele tego typu pytań, no ale cóż, odpowiedziałem koledze co wiedziałem :)
Ostatnio zmieniony przez Lesek 2008-12-01, 13:54, w całości zmieniany 1 raz  

Marvious
Podawacz piłek

Wysłany: 2008-12-01, 17:54   

"Ruletke" umiem, myślałem że nazywa się to 180 stopni, ale dobra.

Co do tego kopnięcia w jedną stronę obok przeciwnika, i podbiegnięcia do niej drugą czasami to wychodzi, lecz jeszcze muszę ćwiczyć.
Ostatnio zmieniony przez Marvious 2008-12-01, 17:58, w całości zmieniany 1 raz  

kamill343
Podawacz piłek

Wysłany: 2008-12-02, 19:16   

Hej ja gram dużo zwodami a czasem nawet za dużo :) Moim idolem jest Cristiano ronaldo 7 wiec stosuje jego zwody. Zawsze robie podstawowy zwod crisa czyli okrązanie pilki nogami tylko szybko.Ja na początku uczylem sie kiwać w miejscu czyli stawiałem piłke na trawie i robiłem zwody tak aby piłki nie udeżyc a pozniej piłka poszła w ruch :)

Adaminho 
Junior

Otrzymał 2 bramek
Wysłany: 2008-12-02, 19:41   

kamill343 napisał/a:
toporowEdit:
Nie cytujemy ostatniego posta w całości.

Cristiano wszystko robi pod publikę jego zwody są takie średnie polecam wzorować się na Jbrahimoviciu,Ronaldo i Zidane i na Quaresme nie za dużo nie za mało ale skutecznie
zwody jakie warto przystosować to ruletka,stepoovers,przekładanke i markowanie

espada10 
Zawodowiec

Wysłany: 2008-12-02, 20:24   

Cristiano Ronaldo to mój ulubiony piłkarz.Tylko czasami się za dużo kiwa kiedy lepiej drużyna wyszła by na tym jak by podał.Najlepiej pooglądaj sobie filmików ze zwodami i potem się ich ucz.Ja w ten sposób nauczyłem się wiele trików.Zobacz jakie zwody robią piłkarze a później przenoś to na boisko.

SzwagierAllaha 
Podawacz piłek

Wysłany: 2009-01-22, 02:30   

naucz się balansować ciałem, jeśli potrafisz gibko się ruszać nie potrzebujesz zarąbistych sztuczek żeby pięknie mijać przeciwników!

tomek_10 
Junior

Wysłany: 2009-02-02, 16:51   

Zgadzam się. Doskonałym przykładem jest Leo Messi, który nie używa często zwodów, a bez problemów mija oborońców.

tomek2lwo 
Podawacz piłek

Wysłany: 2009-04-25, 21:01   

Jeśli grasz na podwórku to próbuj wszystkiego, może jest akurat taki trik który będzie ci bardzo łatwo wykonać i efektywnie. Ale jeśli grasz mecz to proponuje "bezpieczny" balans ciała, przekładanke i akcje z przyspieszaniem i zmianą kierunku biegu;]

midfielder20 
Zawodowiec

Otrzymał 5 bramek
Wysłany: 2009-05-04, 12:54   

ja polecam markowanie oraz dobry balans ciałem:PP
nie potrzebne moim zdaniem są jakieś wytrawne tricki:PP

aa i jeśli dobrze będziesz panował nad piłką to będzie lepiej niż nauczysz się samego zwodu a piłka Ci ucieknie:P

Uwierz w siebie.!

Maja 
Podawacz piłek

Wysłany: 2009-05-04, 18:15   

Ja gram głownie na prawej obronie, dlatego cały czas idę bokiem. Głównie robię balans ciałem (w 100% polecam), czasem się przepycham siłowo (mimo, że mam 174 cm i 62 kg). Jeżeli chcesz jakieś bardziej urozmaicone tricki typu Ronaldo to polecam ochraniacze tylko na piszczele, bo przez te na kostkę można czuć się sztywnym :P Jeszcze jedna rada, jeżeli będziesz grał na boku i posiadasz w miarę dobre przyśpieszenie to kopnij piłkę z prawej strony przeciwnika, a sam przebiegnij lewą :)

sybir12 
Junior

Wysłany: 2009-05-09, 23:05   

Zauważyłem, że zakładacie cały czas ten sam temat( tylko pod innymi nazwami). Zrozumcie, że tricki i drybling jest bardzo ważny w piłce, ale takie same tricki każdy wypisuje co najmniej w 5 tematach na tym forum. Pamiętajcie, że ładniejszy dla oka od jakiegoś wymuszonego przejścia będzie ładne rozegranie piłki klepką z partnerem, no ale jak już pytacie o zwody to będę się musiał znowu powtórzyć(echh... :/ ):
- oczywiście najlepszy jest balans ciałem, zmiana kierunku biegu z piłką i bliskie trzymanie piłki przy nodze. To podstawa dryblingu
- później sprawdzają się: przekładanka(ale tylko raz, max 2 wymachy nogą, bo później przeciwnik się w tym machaniu połapie), elastico( najlepiej robić w miejscu, w biegu możesz zgubić piłkę, po dobrym opanowaniu bardzo skuteczne) ewentualnie ruletka(przy większej ilości przeciwników do pokonania)
- później typowe tricki dla pokazu, choć dobrze wykonane mogą stanowić zagrożenie dla przeciwników( za co kibice kochają np. Ronaldinho, C. Ronaldo czy Quaresmę). Są one pokazane w niezliczonych ilościach filmików na YT. Nimi można coś zdziałać tylko po doskonałym opanowaniu i wprawie.

patolix 
Gwiazda

Otrzymał 6 bramek
Wysłany: 2009-05-10, 12:31   

Moim zdaniem najlepiej jest kiwnąć jednego max 2 zawodników i oddać piłkę partnerowi. A jeżeli nie ma komu jej rozegrać to cofnąć się lub ją przytrzymać aż się pokaże ktoś do gry. Dużo też rozgrywa się w głowie zawodników. Bo jeżeli wiem że zawodnik jest gorszy ode mnie to kiwam go na luzie bez większych problemów. Ale jeżeli wiem,że zawodnik jest lepszy ode mnie wtedy w głowie pojawia się sto myśli i zazwyczaj kończy się stratą. W zwodach najważniejsze jest panowanie nad piłką i zdecydowanie.

sybir12 bardzo ładnie nam tu wszystko rozpisałeś. Ja dodałbym jeszcze bardzo skuteczną metodę brania na szybkość rywala ale do tego potrzeba dobrego przyśpieszenia i szybkości.

by Kuba

L.Messi 
Zawodowiec

Otrzymał 6 bramek
Wysłany: 2009-08-02, 16:38   

Najprostszym trickiem jest przerzucenie piłki nad partnerem lub Ruletka.Dobry jest też balans ciała. ;)

Dashing Rhouds 
Trampkarz

Wysłany: 2010-07-26, 10:42   

Ja omijam w ten sposób:gdy przeciwnik na mnie biegnie wysuwam piłkę prawą stroną i obiegam rywala lewą stroną.Jak dla mnie to jest prosty zwód trzeba go tylko opanować.

Odpowiedz do tematu